Logo sl.boatexistence.com

Kaj je izotoničnost v farmaciji?

Kazalo:

Kaj je izotoničnost v farmaciji?
Kaj je izotoničnost v farmaciji?

Video: Kaj je izotoničnost v farmaciji?

Video: Kaj je izotoničnost v farmaciji?
Video: Isotonicity 2024, Julij
Anonim

Kaj je izotoničnost? … V farmaciji se izračuni izotoničnosti najpogosteje izvajajo za parenteralne in oftalmološke raztopine, katerih mora imeti depresijo ledišča 0,52◦C, da so izotonične s krvno plazmo in solzami Zato je rešitev šteje za izotoničnega, če ima ledišče1 -0,52◦C.

Kaj pomeni izotoničnost?

Na splošno se izotoničnost nanaša na stanje izotoničnosti ali enake napetosti ali toničnosti Na celični ravni se lahko izotoničnost nanaša na lastnost raztopine, v kateri je njena koncentracija topljenca je enaka koncentraciji topljenca druge raztopine, s katero jo primerjamo.

Kaj je primer izotoničnosti?

Raztopina je izotonična, če je njena učinkovita molska koncentracija enaka kot pri drugi raztopini. To stanje zagotavlja prosto gibanje vode po membrani brez spreminjanja koncentracije raztopin na kateri koli strani. Nekateri primeri izotoničnih raztopin so 0,9 % normalne fiziološke raztopine in laktatnih zvoncev

Kakšen je pomen izotoničnosti?

Izotonična raztopina omogoča celicam, da premikajo vodo in hranila v celice in iz njih. To je potrebno, da krvne celice opravljajo svojo funkcijo dostave kisika in drugih hranil v druge dele telesa.

Kaj je toničnost v farmaciji?

Toničnost je lastnost raztopine glede na določeno membrano in je enaka vsoti koncentracij topljencev, ki imajo sposobnost izvajanja osmotske sile čez membrano.

Priporočena: